voor mens & hond

Jouw hondenschool en raadgever, online en aan huis

Op een warme dag beschermen we onze huid tegen de zon, door de schaduw op te zoeken, beschermende kleding te dragen of ons in te smeren met zonnebrandcrème. Waar we niet altijd bij stilstaan is dat sommige honden deze bescherming ook nodig hebben.

Verbranding bij hitte

Voetzooltjes

De eeltkussentjes onder de voeten van je hond beschermen hem tegen veel verschillende ondergronden, ze zijn echter niet geheel warmtebestendig! Op een warme dag kan een ondergrond zoals strandzand en asfalt extreem opwarmen en kan je hond zijn voetzooltjes eraan verbranden. Bij een temperatuur van 25 graden Celcius, kan de temperatuur van asfalt - waar de zon opstaat - al oplopen tot 50 graden. Voelt het onprettig als je je eigen hand op de grond legt? Dan kun je er vanuit gaan dat de ondergrond te heet is voor je hond om op te lopen.  

Bescherm ook je hond op een warme dag

De huid beschermen

Honden met een dichte haaraanzet zijn door hun eigen vacht beschermd tegen de straling van de zon, maar niet alle honden hebben een dikke, dubbele vacht. Kun je door de haren van je hond heen, de huid zien? Dan kan de straling van de zon daar ook komen! Dit zijn honden die zich makkelijk kunnen verbranden in de zon. Bepaalde plekken, zoals de oren en de bovenkant van de snuit, zijn bij veel honden minder behaard. En laten we vooral de naakthonden niet vergeten!

Bij warm weer is het verstandig om je hond zoveel mogelijk in de schaduw te houden, maar ook wanneer het niet heel heet is, en je hond voor een lange tijd is blootgesteld aan zonlicht, is het verstandig om de huid van je hond te beschermen. Is een plekje in de schaduw niet mogelijk, dan kun je ook bij honden gebruik maken van zonnebrandcrèmes. Je doet er verstandig aan om niet je eigen zonnebrandcrème te delen met je hond. In veel crèmes zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn bij inname. Ook al moeten wij er niet aan denken, jouw hond zal niet de eerste zijn die de crème wil oplikken. Gelukkig zijn er ook zonnebrandcrèmes die speciaal zijn ontwikkeld voor honden en die je veilig kunt gebruiken.

Op warme dagen kun je het best ’s ochtends vroeg de deur uitgaan. Het is dan nog niet zo warm en de ondergrond is nog redelijk koel van de nacht. Ben je van plan om ’s avonds, zodra de zon onder is, te gaan wandelen? Dan doe je er verstandig aan om eerst te controleren of de ondergrond al afgekoeld is.

Maar mijn hond moet toch naar buiten?

Hoe zit het dan met het doen van zijn behoefte? Natuurlijk moeten honden vaker dan één keer per dag naar buiten. Gelukkig worden bermen en grasvelden vaak niet zo heet. Geef je hond de vrijheid om deze plekken op te zoeken, in plaats van netjes naast je te lopen. Kun je er niet omheen dat je hond een stukje over een ongeschikte ondergrond heen moet? Kies er dan voor om je hond op te tillen of trek hem beschermende schoentjes of sokjes aan.

 

Er zijn ook verschillende soorten potenwax, crèmes en beschermende sprays die de voetzooltjes van je hond verbeteren. Een regelmatige behandeling is een goede aanvullende methode om de voetjes te beschermen. Het gebruik hiervan is echter geen vrijbrief om je hond over een te hete ondergrond te laten lopen!

 

Verbrand!

Is de huid rood en pijnlijk? Dan is er waarschijnlijk al sprake van verbranding. In ernstigere gevallen kunnen er ook haarverlies, zwellingen en een wit gekleurde huid optreden.

Voetzooltjes kunnen gedurende warmere perioden droger worden en scheurtjes vertonen. Zijn de voetzooltjes warm, rood, hebben ze blaren, bloeden ze, merk je dat je hond er veel aan likt of ze probeert te ontlasten, dan kan het zijn dat de voetzooltjes ook verbrand zijn.

Verbrande plekken kun je koelen met lauw stromend water en eventueel daarna met een koud kompres. Het is wel belangrijk dat je hond het niet in zijn geheel te koud krijgt! Daarnaast is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan eventueel medicatie voorschrijven, aan wondverzorging doen en in ernstige gevallen een infuus toedienen.