We staan er vaak niet bij stil, maar ook honden kunnen last hebben van het stuifmeel van grassen, bomen en kruiden. Zodra een allergische hond het stuifmeel waar hij gevoelig voor is, inademt, komt het immuunsysteem in actie door het aanmaken van histamine. Dit stofje veroorzaakt ontstekingen. Omdat de trigger uit de omgeving komt, wordt hooikoorts ook wel een omgevingsallergie (atopie) genoemd. De pollen zitten vanaf februari tot en met september in de lucht, met de hoogste hoeveelheden in mei en juni, wanneer de grassen in bloei staan.
Symptomen van hooikoorts bij honden kunnen zijn:
Jeuk
Tranende ogen
Niezen
Loopneus
Oorontsteking
Niet alleen een menselijk ongemak...
Je kunt op verschillende manieren merken dat je hond jeuk heeft. Hij kan gaan krabben, maar bijvoorbeeld ook gaan likken, bijten of ergens tegenaan schuren. Er kunnen kale plekjes in de vacht ontstaan en de vacht kan gaan verkleuren, door het speeksel dat tijdens het likken en bijten op de vacht terechtkomt.
Het kan lastig zijn om te bepalen of je hond last heeft van hooikoorts. Het grootste verschil met andere allergieën, zoals een huisstofmijt- of voedselallergie, is dat hooikoorts seizoensgebonden is.
Wat kun je doen tegen hooikoorts?
Het is altijd goed om je hond te laten controleren door de dierenarts, als je vermoedt dat er sprake is van hooikoorts. Zij kunnen andere oorzaken uitsluiten en kijken waar jouw hond het beste mee is geholpen. Zo kan de arts medicatie voorschrijven die de symptomen van de hooikoorts doen verminderen of immunotherapie starten. In dat laatste geval went het immuunsysteem langzaam aan de stoffen, waardoor de reactie hierop minder heftig wordt. Het betreft een levenslange behandeling die bij ongeveer 70 procent van de gevallen effect heeft. Helaas bestaat er (nog) geen wondermiddel tegen omgevingsallergieën, wel zijn er mogelijkheden om de klachten te verminderen en de gezondheid van je hond te ondersteunen.
Belasting op het immuunsysteem verlagen
Als eerst is het belangrijk om de belasting zo laag mogelijk te houden. Wanneer er veel pollen in de lucht hangen, kun je ervoor kiezen om de wandelingen kort te houden en uit de buurt te blijven van ongemaaide grasvelden en sterk beplante gebieden. Ook het moment waarop je wandelt, maakt uit: direct na een regenbui of wanneer er sprake is van mist of dauw, zijn er minder pollen in de lucht. Als je zelf een gazon hebt, help je je hond door het gras regelmatig te maaien. Er zijn verschillende websites, zoals hooikoortsradar.nl en pollennieuws.nl, die een voorspelling doen over de aanwezigheid van pollen in de lucht.
Na de wandeling helpt het om de poten van je hond af te spoelen, zodat hij minder stuifmeel met zich meedraagt en in huis meeneemt. Ook kun je met een vochtige doek over de vacht heen gaan om het ergste er af te vegen. Door te wassen met milde, hypoallergene shampoos zorg je er niet alleen voor dat het stuifmeel uit de vacht verdwijnt, maar wordt de huid ook verzorgd.
Omdat je zelf ook stuifmeel mee naar binnen neemt, en de pollen via openstaande deuren en ramen binnenkomen, help je je hond door het huis regelmatig goed te reinigen. Vooral in matten, kussens en kleedjes blijft het stuifmeel makkelijk zitten.
Ondersteuning bieden
Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen of -supplementen je hond ondersteunen door hun anti-histamine en/of ontstekingsremmende werking. Denk hierbij aan brandnetel, kamille en omega-3-vetzuren, vitamine C en havermout. Er zijn producten te verkrijgen die speciaal zijn samengesteld om jouw hond met hooikoorts te ondersteunen.