Niet alleen wij houden van onze honden… Vlooien en teken zijn helaas ook fan van onze viervoeters. Je kunt ze het hele jaar door tegenkomen, maar zodra de zon begint te schijnen en de grassen hoger staan, is het risico nog groter. Wat kun je doen om je hond te beschermen? Naar mijn idee is de ideale oplossing (nog) niet gevonden. De maatregelen die je neemt, hebben onder andere te maken met je persoonlijke voorkeur, de gezondheid (maar ook ras en leeftijd) van je hond, je levensstijl en leefomgeving.
De behandeling
Je kunt de kans op vlooien verminderen door de omgeving goed schoon te houden: regelmatig stofzuigen en (honden)kleedjes en kussens uit te wassen. Ook is het handig om plekken waar veel andere honden en katten komen te vermijden. Vlooien springen niet zomaar over, maar de kans dat er vlooieneitjes zijn in deze gebieden is groter. Zodra deze uitkomen, kan je hond besmet raken.
Er zijn verschillende middelen op de markt om een vlooienplaag te voorkomen of te verhelpen. Denk hierbij aan sprays, druppels, shampoos, anti-vlooienbanden en pillen. Vlooien maken een levenscyclus door en veel middelen zijn niet effectief in ieder stadia. Ze doden wel de volwassen vlooien, maar niet de larven en de eitjes. Ook zijn er middelen die wel de aanwezige vlooien doden, maar geen preventieve werking hebben. Wanneer er sprake is van een vlooienplaag moet je aanvullende maatregelen nemen, zoals het behandelen van de omgeving. Ook dien je de behandeling in de meeste gevallen te herhalen. Alleen wanneer je een middel gebruikt dat de vlooien steriel maakt, is dit vaak niet noodzakelijk.
Sommige middelen werken pas, zodra de vlo je hond bijt. Is jouw hond allergisch voor vlooien, kies dan voor een ander middel.
Nadelen van chemische behandelingen tegen vlooien en teken
De werkzame stoffen in de middelen die in Nederland verkocht worden, komen niet uit boven de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Toch blijven het gifstoffen. Deze middelen komen via onze honden weer in de natuur terecht. Hoewel de meeste honden geen nadelige gevolgen van een behandeling ondervinden, zijn er toch steeds meer gevallen bekend waarbij dit wel het geval was. Het is daarom altijd een afweging of je preventief wilt behandelen of niet. Hierbij speelt onder andere de conditie van je hond een rol, maar ook de besmettingsdruk vanuit de omgeving.
Veel mensen zijn geen fan van vlooienbanden, omdat deze continu een gifstof afgeven. Dit kan bijvoorbeeld onwenselijk zijn als er kinderen in huis zijn, die de hond regelmatig aaien. Ook wanneer een hond veel zwemt, is dit niet de ideale oplossing. De werking neemt in contact met water af en de gifstoffen komen in het water terecht. Maar ook druppels en sprays op de huid kunnen dit effect (tijdelijk) met zich meebrengen. Ook zijn er honden die allergisch reageren op deze middelen. Pillen werken vaak heel effectief, maar worden wel volledig in de bloedbaan van de hond opgenomen. Er zijn honden die hier gevoeliger voor zijn en reageren met een epileptische aanval of erger.
Anti-vlooienshampoos zijn over het algemeen redelijk mild ten opzichte van de andere middelen en handig bij een acute besmetting. Ze hebben echter vaak geen of slechts een korte preventieve werking.
Natuurlijke/homeopathische middelen
Er zijn ook alternatieven beschikbaar die je hond (pretenderen te) beschermen. Denk hierbij onder andere aan de kralenhalsband, knoflookbonbons en middelen op basis van kruiden en etherische oliën. Deze middelen moeten de hond minder aantrekkelijk maken voor vlooien en/of teken, maar werken vaak niet zo effectief als chemische middelen. Houd er bij het gebruik van deze middelen rekening mee dat de werking vaak nog niet wetenschappelijk bewezen is en de ervaringen uiteen lopen. Hoewel deze middelen vaak veiliger zijn voor honden en het milieu, staat ‘natuurlijk’ niet gelijk aan ‘veilig’.
Je hond in een goede conditie houden, niet te veel in de dichte begroeiing laten lopen en een goede hygiëne hanteren, zijn maatregelen die je sowieso veilig kunt nemen om je hond (deels) te beschermen tegen deze vervelende kriebelbeestjes!
Vlooien
Vlooien zijn kleine beestjes die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Mensen laten ze vaak met rust, maar ze zitten graag op onze honden en katten. Ze geven veel jeuk en kunnen lintwormen overdragen! Een vlo kan tot wel 50 eitjes per dag leggen, waardoor er vaak al snel sprake is van een grote plaag.
Teken
Teken zijn spinachtige beestjes die zich volzuigen met het bloed van hun gastheer. Hoewel de teek op zichzelf niet zo gevaarlijk is, zijn de bacteriën en virussen die ze met zich mee kunnen dragen dat soms wel. De bekendste ziekte die kan worden overgedragen door teken is de Ziekte van Lyme, die zowel mens als dier kan treffen en die herkenbaar is door de ronde cirkel die na verloop van tijd om de tekenbeet ontstaat. Hoe langer een teek zit, hoe groter de kans op de overdracht van een besmetting, daarom kan het tijdig verwijderen van een teek veel leed voorkomen.
De behandeling
Veel middelen tegen vlooien, werken ook tegen teken. Toch zijn ze tegen teken vaak minder effectief en werken ze minder lang. Je zult de behandeling dan sneller moeten herhalen om je hond beschermd te houden tegen teken. Ook zijn er middelen op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om teken te weren en te doden, zoals anti-tekenbanden en tabletten.
Omdat de meeste middelen niet 100% effectief zijn tegen teken is het controleren van de huid van je hond één van de belangrijkste manieren om problemen te voorkomen. Flink kriebelen door die vacht dus! Kom je een teek tegen, dan kan een hulpmiddel je helpen om de teek in zijn geheel te verwijderen. Denk aan een tekentang, lasso of tekenpasje. Met een tekentang of lasso draai je de teek voorzichtig uit de huid en door een tekenpasje over de huid te schuiven trek je hem eruit. Heb je dit niet in huis? Dan kom je met een pincet al heel ver. Ook deze kun je draaien om de teek te verwijderen. Check altijd even of je de teek in zijn geheel verwijderd hebt, om het ontsteken van de huid te voorkomen.
Vervelende kriebelbeestjes!