voor mens & hond

Jouw hondenschool en raadgever, online en aan huis

De media loopt ermee over: gefrustreerde hondeneigenaren!

 

Het vriendelijke, maar tenger gebouwde hondje werd ondersteboven gelopen door een enthousiaste labrador, de eigenaar van de lab nog op de achtergrond roepende “hij doet niets, hij wil alleen maar spelen!”.

Het dwergkeesje wordt verward met een konijntje, en door de jachthond in de bek genomen en geschud. De eigenaren grijpen in, en de vacht beschermt wat, maar het keesje heeft pijn en een trauma opgelopen. De volgende keer anticipeert het kleine hondje op wat er mogelijk komen gaat en wordt het een ***keffertje genoemd.

De onzekere herder (met de grote bek) werd weer eens benaderd door een loslopende hond en viel uit. De eigenaar van de herder riep nog: “Wilt u hem aanlijnen?”, maar waarom, de loslopende hond doet toch niets? Niemand gewond, maar weg zijn de uren van training om het zelfvertrouwen op te bouwen en het ongewenste gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.  

De loslopende reu pikt de staredown van de aangelijnde puberhond niet en over gaat over tot aanval. Een wandeling die wordt opgevolgd door een dierenartsbezoek. 

Omgangsetiquette tijdens het wandelen

Zomaar wat fictieve en stereotype voorbeelden die dicht bij de werkelijkheid liggen en makkelijk voorkomen kunnen worden. Als eigenaar heb je een belangrijke verantwoordelijkheid: je dient je hond te beschermen én na te denken over de veiligheid van die van anderen.

 

Betekent dit dat je je hond altijd aangelijnd moet houden? Zeker niet! Voor veel honden heeft loslopen een grote meerwaarde. Ze kunnen op hun eigen tempo lopen: lekker rondrennen of rondscharrelen. Ook is snuffelen of met een bal spelen het allerleukst wanneer je alle vrijheid hebt. Maar hoe houd je het voor iedereen leuk?

Hier enkele tips:

  • Kijk waar je gaat wandelen: is het veilig (verkeer, loslopend wild, enzovoorts), mag de hond onaangelijnd en heb je overzicht? Dit zijn belangrijke voorwaarden om je hond los te laten.
  • Ook als je in een losloopgebied loopt, kan het handig zijn om je hond even bij je te roepen zodra je zijwegen nadert waar je geen zicht op hebt. Ja, je hond mag los, maar er kan zomaar een hond de bocht om komen en dan heb je geen tijd meer om de situatie in te schatten en er naar te handelen.
  • Komt iemand je tegemoet en zie je dat de hond aangelijnd is? Dit is een goed moment om ook jouw hond aan te lijnen. Je weet tenslotte niet wat de reden is dat deze hond aangelijnd is. Het hoeft niets te betekenen, maar het kan ook zijn dat deze hond een begroeting niet zo op prijs stelt of nog herstellende is van een blessure. Daarbij kan een aangelijnde hond moeilijker zijn natuurlijke gedrag laten zien. Als de hond wil vluchten, dan wordt hij daarin belemmerd. Ook voelen sommige honden aan de lijn een grotere drang om hun eigenaar te beschermen bij een begroeting. Genoeg redenen dus om een hond aan te lijnen, wanneer de andere hond ook aangelijnd is.
  • Wanneer je elkaar passeert en je de honden niet met elkaar kennis wilt laten maken is het handig om de honden aan de buitenkant te laten lopen. Zorg dat ze niet pontificaal op elkaar af hoeven te gaan. Beleefde honden zullen dit van nature ook nooit doen (kijk maar eens, ze lopen in een klein bochtje op elkaar af)! Voetganger horen in principe aan de linkerkant van de weg te lopen, het is dan ook gangbaar om de hond aan de linker (veilige) kant te hebben.
  • Zie je een hond met een geel lintje aan de lijn? Dit is een afgesproken teken dat duidelijk maakt dat je deze hond de ruimte moet geven.   
  • Communiceer en luister! Een ander vraagt je bijvoorbeeld niet voor niets om je hond bij je te houden.

 

Bedenk ook altijd of jij het een goed idee vindt dat de honden elkaar ontmoeten of zelfs met elkaar spelen. Neem hierbij het volgende in acht:

  • Kijk naar de lichaamstaal van je jouw hond en de andere hond. Je kunt nog zulke sociale honden hebben, niet iedereen vindt elkaar even leuk. Soms lijkt het misschien of een hond geen verkeerde intenties heeft, maar weet dat staren, een gespannen houding, een borstelende vacht of stijve kwispel al tekenen zijn dat de begroeting mogelijk onaangenaam gaat verlopen.
  • Kijk naar het formaat, de bouw en het temperament van beide honden. Een actieve, gespierde hond zoals een Australian cattle dog op een kleine, fijngebouwde maltezer af laten stormen? Geen goed idee!
  • Bedenk dat niet alle honden een goede match zijn, ook al hebben ze goede bedoelingen. Vaak zien we dat honden van een bepaalde rasgroep heel leuk samen kunnen spelen. Dit heeft een reden: honden hebben verschillende stijlen als het om spelen gaat. Zo zien we vaak dat herders het heerlijk vinden om samen te rennen. Retrievers vinden het vaak juist leuk om ook meer fysiek contact te maken. Vind je hond het spel niet leuk? Breek het dan af en neem je hond mee.

 

En o ja, vergeet de mens niet. Natuurlijk heb jij de allerleukste hond van de hele wereld! Je weet alleen nooit zeker of die mevrouw (met de witte broek 😉) er ook zo over denkt.

 

Veel wandelplezier toegewenst voor alle betrokkenen!