voor mens & hond

Jouw hondenschool en raadgever, online en aan huis

Een pondje meer

Ze worden weleens liefkozend (of beledigend) bijzettafeltjes genoemd. Honden die bijna net zo breed als lang zijn. Wat veel honden met overgewicht - naast de extra pondjes - overeenkomstig hebben, zijn liefdevolle eigenaren die het goed bedoelen. Ze willen hun hond niets ontzeggen!

 

Het valt ook niet altijd mee om je hond op gewicht te houden. Sommige mensen zullen dit totaal niet beamen, maar het punt is dat ook honden aanleg voor overgewicht lijken te kunnen hebben. Waar de ene hond bakken vol te eten krijgt, moet de andere het met een zielig hoopje brokken of vlees doen en lijkt dan nog steeds geen killerbody te krijgen. Onze Keski is er zo’n eentje… Ze krijgt vaak maar half zo veel voer als andere honden met hetzelfde gewicht. Het arme ding! Toch zorg ik ervoor dat ze niet vierkant wordt. Houd ik dan minder van mijn hond dan die andere eigenaren die hun hond wel wat extra’s gunnen? Nee, dat denk ik niet. Ik ben dol op haar en gun haar de wereld. Het verschil zit hem in het soort beloning dat je je hond wil geven: een kortetermijnbeloning of een langetermijnbeloning.

Als ik Keski nu wat lekkers geef, dan doe ik haar direct een groot plezier. Mijzelf trouwens ook, want het is heerlijk om je hond zo enthousiast te zien. Doe ik dit regelmatig, dan heeft het echter gevolgen op lange termijn. Ons interieur krijgt er een bijzettafeltje bij. Bijzettafeltjes hebben onder andere de eigenschap niet heel gezond te zijn en snel uitgeput. Je komt een bijzettafeltje dan ook niet snel tegen tijdens een lange wandeling of op het hondensportveld.

Ik kies ervoor om Keski een langetermijnbeloning te geven. Helaas niet zoveel ‘snoepjes’, maar wel lekker wandelen, sporten, een fit gevoel hebben, minder kans op slijtages, enzovoorts. Uiteindelijk denk ik haar hiermee een groter plezier te doen, deze ‘beloningen’ duren tenslotte veel langer! Vooral bij Keski die het wereldrecord snel brokjes eten op haar naam wil hebben staan…

 

Wat kun je doen als je je hond toch het gevoel wilt geven regelmatig met wat lekkers beloond te worden? Er zijn verschillende manieren om je hond met voedsel een voldaan gevoel te geven, zonder dat je een kiloknaller van je hond maakt. Geef je voer eens op een creatieve manier. Niet gewoon in de voerbak die in no-time leeg is, maar strooi het uit in je achtertuin! Je hond kan heerlijk snuffelen en doet veel langer over de maaltijd. Ook zijn er anti-schrok bakken en denkspelletjes die de voertijd leuker en langer kunnen maken. En dat koekje bij de thee? Eet die lekker zelf op! Je kunt je hond dan ook verwennen met een beetje van zijn of haar normale voer. Ook als beloningsbrokjes kan je gebruik maken van brokjes uit een complete voeding. Dit heeft als extra voordeel dat de voedingsstoffen die je hond binnenkrijgt in balans blijven en het is nog een stuk goedkoper dan beloningsbrokjes ook. En geef je je hond dan toch een keer een stuk leverworst, realiseer je dan dat het vooral om smaak en het moment gaat, niet om de hoeveelheid. Halveren die hap.