voor mens & hond

Jouw hondenschool en raadgever, online en aan huis

Waar de gewone berenklauw een inheemse plant is, die redelijk weinig problemen veroorzaakt, kun je in Nederland ook zijn familielid, de reuzenberenklauw, tegenkomen. Deze invasieve uitheemse soort, is wel heel gevaarlijk voor mens en dier.   

 

Gif

Het sap dat in de reuzenberenklauw zit, bevat furocoumarine. Deze stof maakt de huid overgevoelig voor UV-straling. Zit er sap op de huid en komt dit in aanraking met zonlicht, dan sterft de huid af. De ontstekingsreactie die hierdoor ontstaat, uit zich in huidirritatie en blaren. De aangedane plekken zijn te vergelijken met brandwonden. Wanneer het sap in ogen terechtkomt, kan het zelfs voor blijvende blindheid zorgen. Komt het sap in de bek, keel of maag van je hond, dan kan dit leiden tot zwellingen en brandwonden. Je hond kan hierdoor moeilijk ademen en slikken, en in het ergste geval kan hij zelfs stikken.

Het sap zit in alle delen van de plant en komt makkelijk vrij. Loopt je hond tussen de planten door en komt hij een reuzenberenklauw tegen, dan is de kans groot dat hij het sap op zich krijgt.  

ReuzenBerenklauw

Hoe herken je de reuzenberenklauw?

Zowel de gewone- als de reuzenberenklauw zijn groen, hebben getand blad en bloeien van juni tot oktober met witte ‘schermen’ aan het einde van lange stengels.

Waar de gewone berenklauw tussen de 90 en 150 cm hoog wordt, kan de reuzenberenklauw wel een hoogte van 4 meter bereiken. Ook zijn de bladeren veel groter met zo’n 1 m doorsnede en zijn ze scherper getand. De holle stengels kunnen een doorsnee van wel 10 cm hebben en zijn - anders dan bij de gewone berenklauw - rood-paars gevlekt. Aan de onderkant van de bladeren en op de stengel zitten sterke haren.

De plant is te vinden op vochtige en voedselrijke grond en een zonnige tot lichte standplaats.

De minder giftige,  gewone berenklauw

Wat kun je doen tegen de reuzenberenklauw?

Gelukkig worden er al maatregelen genomen om de verspreiding van de reuzenberenklauw tegen te gaan. Zo mag de plant niet verhandeld worden binnen de EU en wordt deze in alle lidstaten bestreden. Wanneer je een reuzenberenklauw tegenkomt, kun je dit doorgeven aan de gemeente.

Als je zelf een reuzenberenklauw in je tuin hebt staan, doe je er verstandig aan om deze te (laten) verwijderen. Bij het verwijderen is het belangrijk om beschermende kleding en gezichtsbescherming te dragen.

Je zult de reuzenberenklauw niet gauw tegenkomen in goed onderhouden parken. Het is vooral oppassen geblazen, als je je hond vrij rond laat struinen op plaatsen waar niet veel mensen komen en waar weinig onderhoud wordt gepleegd. Twijfel je of er een reuzenberenklauw staat, neem dan geen risico en houd je hond uit de buurt.

Wat kun je doen als je hond (mogelijk) in aanraking is gekomen met een reuzenberenklauw?

Je hond kan met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking kan zijn gekomen, zonder dat je wat ziet. De klachten ontstaan vaak pas na 24 uur en de vacht kan plekjes verhullen. Vermoed je dat je hond in contact is geweest met een reuzenberenklauw? Was hem dan zo snel mogelijk met shampoo om het sap te verwijderen. Spoel ook de ogen voor de zekerheid goed uit met water. Omdat het sap op de huid pas een giftig effect heeft in combinatie met zonlicht, houd je je hond het beste een week lang uit de zon. Plekjes die een grote kans hebben om aangedaan te zijn (zoals de snuit) kun je daarnaast insmeren met zonnebrandcrème met een hoge factor. Waar mogelijk kun je de huid bedekken om het zonlicht tegen te houden. Heb je het idee dat je hond het sap mogelijk binnengekregen heeft, dan kun je het beste direct contact opnemen met je dierenarts.  

 

Behandeling bij klachten

Als je hond al klachten heeft, zoals een geïrriteerde, rode huid, bultjes en blaasjes, dan is het goed om contact op te nemen met de dierenarts. Vooral als je niet weet of de reuzenberenklauw de oorzaak van de klachten is, is het goed dat de dierenarts meedenkt. Klachten als het gevolg van een allergie, kunnen er bijvoorbeeld erg op lijken, maar vragen om een andere aanpak.

Zijn de klachten echt veroorzaakt door de reuzenberenklauw, dan wordt er meestal pijnstilling en een (brandwonden)crème voorgeschreven. Na ongeveer twee weken nemen de klachten weer af. 

 

De plant die brandwonden veroorzaakt